Mi is az EgyLendület festés?

Frissítve: 2019. feb 15.

Ismerkedj meg az EgyLendület technikával! Milyen anyagokat és eszközöket használjunk, hogy tökéletes eredményt kapjunk? Mit, és mire tudunk az egylendülettel festeni?...egyáltalán, honnan indult ez a festési technika?


Rövid áttekintés

Az One Stroke technika Donna Dewberry, amerikai festő nevéhez fűződik, holott az Egyesült Királyságban levő Archívum-nyilvántartásokból és cikkekből ismerten, az akkori Művészeti Iskolák (1700-as években) a bútorok díszítéséhez szükséges „OneStroke” stílusban tanultak és képezték őket. Az ecseteket „kettős” és „hármas” változatban töltötték be, hogy megteremtsék a nedvesen festett szirom, levél kiemelését, testszínét és árnyékát az ecset egyetlen húzásával. Ezt a gyors festési módszert kereskedelmi okokból használták - a bútorok, a fazekasság és az értékesítésre kész tálcák gyors díszítésére. Ezekből az adatokból kifolyólag feltételezhető, hogy nem Donna Dewberry találta fel ezt a technikát, csak ő is használta, és ez egy nagyon régi festési módszer. https://en.wikipedia.org/wiki/Donna_Dewberry


Én mindenesetre Ő általa ismertem meg ezt a festést, és egy csodálatos, nagyszerű festőnek tartom, aki munkásságával nagyon sok embernek szerzett, és szerez most is örömet.


Itthon EgyLendület néven honosítottam meg ezt a festési technikát, és 2007-ben kiadtam az „EgyLendület a Díszítő festés technikája” című könyvet, amiben lépésről lépésre mutatom be, és tanítom ezt a festési stílust.Az EgyLendület egy dekoratív, díszítő festés, amivel kiválóan lehet különböző tárgyakat, dobozokat, üvegeket, kerámiákat díszíteni, de tökéletesen lehet bútorokat, vagy falakat is dekorálni. Ezzel a technikával nagyon gyorsan és látványosan lehet különböző kompozíciókat festeni.
Hogyan is használjuk a gyakorlatban?

A festés lényege hogy egy lapos ecsetbe egyszerre két, vagy három színt töltünk be, és így festünk különböző motívumokat, egyszerre festve meg a fényt és az árnyékot a képünkön.

A másik érdekessége a technikának, hogy miközben a szirmokat, vagy leveleket festjük, lágyan hullámozunk az ecsettel, ezáltal festve meg a növények erezetét.

A technikát viszonylag gyorsan meg lehet tanulni, majd gyakorlással tökéletesíteni tudjuk.
Milyen anyagot használjunk?

Csakis jó minőségű akril festékkel fessünk!

Fontos, hogy már a kezdeteknél jó minőségű anyagokat és ecseteket használjunk, mert nagyon sokszor tapasztalom, hogy sokan már egész jól tudnak festeni, de mivel nem a megfelelő anyagokkal és ecsetekkel dolgoznak, a sikerélmény elmarad.


A festékeknél figyelni kell a sűrűségre, hogy kellemesen krémes állagú legyen.

A túl híg festék a száradás alatt nagyon egybe mosódik, és a színek nem válnak külön, szép átmenetet képezve.

A sűrű, művész akrillal pedig nagyon nehéz ezzel a technikával dolgozni.A szép és tökéletes végeredményhez szükséges a jó médium használata, ami megkönnyíti az akril festékkel való festést. Az EgyLendület technika legfontosabb médiuma a Floating médium, ami segít abban, hogy a festés könnyebb legyen, és a festék ne sűrűsödjön olyan hamar be.Ahogy már fentebb is említettem, egylendülettel festhetünk szinte minden felületre, ha a megfelelő anyaggal dolgozunk. Fára, üvegre, kerámiára, vászonra, papírra, falra...

Összeállítottam egy kis ízelítőt a munkáimból.


228 megtekintés0 hozzászólás